Velkommen > Nyheder pr. 9.9.2013

Nyheder pr. 9.9.2013

Super dejlige dage på St. Hestedag i Roskilde

09.09.2013. I år havde vi valgt at overnatte på Store Hestedag og det fortråd vi bestemt ikke. Vi kunne nemlig allerede ankomme fredag, så det var næsten ligesom på selveste Roskilde Dyrskue. Lørdag skulle Frida og Felix mønstres for en dommer. Desværre var der ikke tilmeldt andre Dartmoors til Store Hestedag til bedømmelsen i år, hvilket er meget ærgerligt, for er man for få, får man ikke en racedommer. Slet ikke til Dartmoors, da der er så dommere med erfaring i racen. Det vil sige at man primært får trænet sine unge føl og plage i at komme en tur i byen og det kan også være grund nok. Dommerne er ulønnede og gør et stort stykke arbejde, må vi huske på og hyggeligt er det.

Charlotte og Peter fik vist mor og føl sådan nogenlunde som de plejer og det gik faktisk ret godt for dem begge specielt Peter med føllet som var ude for første gang. Det var jo ikke Figaro som tidligere på året, stjal hele billedet på Roskilde Dyrskue, men lille Felix er helbror til Figaros mor Finja som fik 23 point til dyrskuet i sommer. Vi havde i tilmeldingen, bedt om, at få føllet bedømt også, men det glippede åbenbart. Det fik vi dog den engelske dommer for Mountain & Moorland afdelingen til. Hun så var så sød at tage sig tid til at give os en second opinion da vi pønser på at beholde Felix som eventuel avlshingst. Den tanke var den engelske dommer meget enig i, så nu må vi se om Felix kan holde stilen fremover.

Selve bedømmelsen af Frida? Ja det var en helt anden historie. Frida som er fløjhoppe og dermed årets Hoppe, fik et 7-tal og selve mønstringen belønnede dommeren med et 5-tal. Dårligere karakter end små børn der mønstrede sammen med deres mor. Sådan nogle kan vi godt tåle at tabe til. Det viser jo blot at det er sjov og ballade og ikke blodig alvor som til kåring og Dyrskue.

Det var et par rigtigt gode dage og når man tænker tilbage på Jamaica som er kåret i II. Kl. der blev en flot nummer 2 i kampen om bedste hest for et par år siden, ja så er det jo sådan tingene foregår.

Vi tager helt sikkert med til næste år med, for det er så hyggeligt og som sagt rigtig god træning for bøde en ung mønstrer og en ung pony. Vi ses!

 

 

Dartmoors og "blandingsponyer" på Store Hestedag

01.09.2013. Der er desværre kun enkelt Dartmoor Pony tilmeldt dette års Store Hestedag i Roskilde den7.-8. september 2013. Det er 10 års jubilæum for dette hastigt voksende arrangement, hvor "en hest er en hest" uanset om det er en racehest/racepony eller en hest med stambog "uden kendt afstamning".

Der er desværre en udbredt misforståelse gående ud på at man blot kan kalde en pony en "Dartmoor" eller en "Dartmoorblanding" såfremt ejeren ville ønske at det var det og måske har tilmeldt den som sådan. Det må man imidlertid ikke, hverken i udstillingsøjemed eller i forbindelse med salg. Det gælder for alle racer og avlsretninger, ponyer som heste, at "for at kunne benytte racens navn skal afstamningen i passet være i overensstemmelse med og opfylde det pågældende avlsforbuds regler"

Dartmoor ponyen er en EU-anerkendt race med en lukket stambog, hvilket skal respekteres af arrangører og eventuelle sælgere af blandingsponyer under "falsk varebetegnelse". Overtrædelse af disse EU regler kan medføre konsekvenser for de involverede parter og Avlsforeningen for Dartmoorponyer i Danmark, har som godkendt datterforbund af Dartmoor Pony Society, pligt til at se til at disse regler overholdes.

Princippet om at alle skal kunne deltage i Store Hestedag er en smuk tanke og et spændende initiativ. Heste og ponyer uden kendt afstamning vil automatisk blive færre og færre med de stramme EU-regler for registrering. Men man skal respektere det store avlsarbejde og medfølgende udgifter det medfører at avle en speciel race og ens specielle egenskaber: eksteri�rmæssigt samt ikke mindst temperamentsmæssigt. Alt andet er falsk varebetegnelse og så ved man jo ikke hvad man får!

 

Felix skal en tur på Store Hestedag

25.08.2013. Figaro har virkeligt klaret sig fint og fortjener en chance som hingst. Vi står dog ikke selv og vil kunne anvende ham på vores avlshopper. Vi har jo heldigvis stadig hans far Highstar. Vi mener snarere at Felix som har vores nu afd de Bahama som far vil kunne benyttes. Vi tager ham derfor med på Store Hestedag i håbet om en kvalificeret "second opinion". Og så kommer han jo også en tur i byen.

Det er ellers rigtigt dejligt at have en som Figaro, men i realiteten er det jo ikke det store planlægningsarbejde som er skyld i successen. Han var endnu ikke født da han sammen med sin mor blev meldt til Roskilde Dyrskue. Hans mor Finja var end ikke kåret og derfor var han tvunget til at deltage i årets Dartmoorkåring for ikke at blive et "uægte barn" Dejlig er han dog og vi må håbe at en ny ejer har lyst til at opdrætte ham som hingsteemne. En dejlig vallak er dog ikke at foragte og med stor sandsynlighed, vil han gøre sig godt på fremtidige M&M samt Store Hestedag og ikke mindst Dartmoorkåringer hvor vallaker nu også kan "kåres"

 

Highstar gør det godt

18.08.2013. Vores nuværende enehersker på stutteriet: Stjörnsunds Highstar, har nu fået i alt 12 føl. Dvs. at de så småt er ved at dukke op til bedømmelser, selvom det går langsomt i en avl med så få individer. Som første avler med tre titler "årets Føl" har Highstar stået for de to. Nemlig hoppeføllet Ariel som 2012 blev kåret i I. Kl. og i år med Figaro som er et hingsteføl. Det er vel slet ikke så ringe i betragtning af, at føllene udelukkende er kommet til bedømmelse fordi deres mor skulle kåres og formalia bringes i orden. Super føl mønster af alle tre er Peter som dommerne opmuntrede til at tage en ekstra runde med Finja ved kåringen og derfor nok nu må siges at være klar til større opgaver.

Highstar er hingst med stort "H" og er særdeles opmærksom på hvad der sker i forårs- og sommermånederne. Resten af årets gør han blot rundt og hygger sig med en drægtig hoppe, i reglen Jasmin. Næste år venter han tre føl, hvoraf to er vores egne.

Figaro holdt formen til Landskåringen 2013

11.08.2013. Vi havde en dejlig dag ved den årlige kåringsdag for Dartmoor Ponyer i Danmark. Slagelse Rideklub var et rigtigt dejligt sted at afholde arrangementer med rigtig fine forhold for alle, både heste og ejere. Selvom vores smarte hingsteføl Figaro var noget ukoncentreret om opgaven på dagen, klarede han alligevel "cuttet" og sejrede som bedste føl og dermed titlen "årets Føl 2013" Peter viste også her føllet og klarede opgave med bravour som den yngste mønstrer og var derfor, helt fortjent, meget stolt over resultatet. Sidst vi fik denne flotte titel var i 2011 med hoppeføllet Klostermarkens Sally. Første gang var med Anemone hvor Ariel fik titlen. Disse to"s mor er også kåret i II. KL A, hvilket jo fortæller noget om, hvordan avl fungerer i praksis.

Figaros mor Klostermarkens Finja derimod, måtte tage til takke med en kåring i II. kl A. Hun havde absolut ikke forbedret sig siden sine flotte 23 point på Roskilde og har ikke rigtigt været "i slaget" i den seneste tid. Vi holder lige øje med hende og hvis hun retter sig som hun bør, kan hun jo som dommeren også sagde møde op igen en anden gang.

Klostermarkens Java efter Jubilee og Klostermarkens Bahama opnåede ikkerigtig en flot kåring i I. KL. i det særdeles stærke hold.

Klostermarkens Fabian deltog som første vallak i forbundets historie. Han har et temperament til et 10-tal, men det er ikke nok til en eksteri�rkonkurrence. Som eneste deltager fik han fløjen, men var ikke helt i udstillingskondition. Han er ud af vores Frida hoppestamme og helsøster til Finja og ingen i den linje er til at fodre på. En enestående kvalitet for en pony, men ikke just nogen fordel til en udstilling, hvor man godt vil have lidt "marcipangris-look". Men mon ikke vi får set mere til Fabian og hans ejer Poul Cappel�rn igen. Han går nemlig en fremtid i møde som kårepony sammen med to andre Dartmoorponyer som allerede er godt i gang for vognen. Mere om dem en anden gang.

 

Figaro Bedste Føl af alle racer på Roskilde Dyrskue i år

10.06.2013. Vi har været med i mange finaler på Roskilde Dyrskue og det har været en stor ære i sig selv. I år lykkedes det med Charlottes og Peters store indsats. at opnå noget af det allerstørste for passionerede hesteavlere, nemlig at vinde en af de eftertragtede fælles konkurrencer. Med sine 1. præmie og 23 point deltog Finja også i konkurrencen om "Skuets Bedste Følhoppe" men det var hendes føl Figaro som brillerede med sejren. Klostermarkens Figaro er på en hoppe vi selv har avlet, nemlig Klostermarkens Finja. Figaros morfar er også avlet hos os selv, nemlig Klostermarkens Bahama. Figaros egen far er Stjörnsunds Highstar som står og beundrer sit afkom fra folden med sine to koner for i år.

 

Og goddag til Findus - den senere så berømte Figaro

26.04.2013. I nat kom Finjas førstefødte. Et fint lille hingsteføl som fik en lille smule hjælp ud i virkeligheden. Foreløbig hedder Findus, men det kan jo ændre sig. Han bliver mørk brun som sin mor ser det ud til.

Goddag til Felix

21.04.2013. Natten til søndag den 14. april begyndte vores dejlige hoppe Frida at vise tegn på veer og et par timer efter dukkede lille Felix op. Han bliver mørk brun og uden aftegninger med nogle dejligt kraftige led. Felix er sidste årgang efter Bahama og sidste på Klostermarken efter ham. Til gen gæld er han "bare i orden"

Husk at melde til Roskilde Dyrskue inden den 1. april Kl. 12.00!

 

Kanon lørdag med M&M

10.03.2013. Det var ikke med de stor forventninger vi drog af sted til M&M Winter Show den 2. marts 2011 i Ringsted. Vores dejlige 3 års vallak Fabian år i løsdrift og som følge deraf ikke let holde fin og ren som en pony der står i boks. Til gengæld har han jo en hel uvurderlig opvækst som er med til at give vores Dartmoor ponyer deres helt specielle og afbalancerede temperament. Det var da også primært det, vi havde mulighed for at få en ide om på sådan en tur. Han var shinet op så godt det nu var muligt, men kunne godt have haft lidt mere fylde. (Det skal dog nok komme når han kommer på græs) Fabian er en luxuspony ligesom sin mor Frida: De bliver IKKE fede af sig selv, hvilket er en sjælden egenskab hos native ponies

Han opførte sig til topkarakterer og klarede sig alligevel også godt i bedømmelsen, idet han kun fik et enkelt point mindre end sine 3 konkurrenter i aldersgruppen som alle var kørede hingste i 1. klasse.

M&M er en vildt god ide, som enhver med en Dartmoor pony burde deltage i. Vallakker og veteraner er særdeles velkomne og har deres egne klasser og kun stamtavlen afgør om man kan deltage. Ellers kan vallaker (som jo udgør halvdelen af bestanden) også deltage til Store Hestedag samt til Dartmoorforeningens årlige kåring. Tag dem dog med i byen der er masser af vallakker, som har samme kvalitet som kørede hingste. Problemet er blot at der ikke er brug for alle de hingste

Så: ud af starthullerne!

 

Nu skal der snart vælges hingst

03.02.2013. Når du skal vælge hingst, er det let at blot vælge den nærmeste eller måske endda billigste. Sådan foregår seriøs og målrettet avl dog ikke. Resultatet kan godt blive godt, men man skal ikke regne med det bliver sådan. En rigtig godt kåret hoppe som er avlet med kvalitet i flere generationer, kan dog klare det meste. Rent statistisk kan man sige at jo ringere hoppebeskrivelse og afstamning er, jo flere af disse kvaliteter kræves der af hingsten. Og så er det endda ofte ikke nok.

Nogen omtaler et super heldigt resultat, efter relativt ringe forældre som et stjerneskud. Det kendetegnes ved at være supersmukt og måske endda også super velgående. Avlsmæssigt skal man dog ikke regne med at successen fortsætter til næste generation, da de gener som ligger til grund dette stjerneskud ikke er til stede. Sådan nogle skal man selvfølgelig købe (ofte til store penge) og glæde sig over at se på og have glæde af som ridepony. For avleren kan der være en større og mere varig gevinst, ved at købe et avlsdyr som måske ikke kommer på fløjen, men har nogle forældre og bedsteforældre som har været det.

På den måde kan man sige, at der er en hest eller pony til enhver, men naturen spiller mere ind end vi mennesker ofte forestiller os.
Dertil kommer at avl med husdyr som blot får et enkelt afkom årligt, ikke giver
den store, avlsmæssige viden om forældrene, såfremt man blot får et enkelt føl
eller to i alt.

Til gengæld er ethvert føl som bliver født hjemme hos en selv, helt per automatik verdens dejligste føl og det er jo en hel anden og mindre kompliceret sag, som man blot skal nyde hvert eneste sekund af.

 

årets gang 2012 i Klostermarken

30.12.2012. Det har endnu engang været et dejligt år blandt Klostermarkens dejlige Dartmoorponyer. Nogle har forladt os, men bedækninger har der været et par stykker af. Føl fik vi ingen af i 2012 det var helt tomt.

Blandt de mere triste ting, var her i det sene efterår, da vores dejlige avlshingst Klostermarkens Bahama forlod os, for at gå til de evige græsmarker. Han lå bare død i boksen en morgen han skulle ud på græs. Bahama har ellers gjort det rigtigt godt og hans afkom har høstet triumfer, hvor end de blev vist frem. Heriblandt KM Jasmin som blev årets Hoppe samt flotte fløjpladser hvor de blev vist frem. Derfor har det heller ikke været så let for os at skille os af med dem, da vi gerne har villet beholde dem alle og heldigvis har lidt at tage af selv endnu. Ingen tvivl om at hans efterkommere vil blive efterspurgte fremover. Heldigvis har vi forhåbentlig et par på vej, her til foråret. Vi krydser fingre.

Klostermarkens Ariel (Anemone/Highstar) blev kåret flot i I.kl i sommer, hvor hun lige var i topform. Hun er en knap middelstor hoppe som der også står i beskrivelsen, men med et temperament og en udstråling som ingen kan stå for. Heller ikke dommerne, for hun har været vist frem af Peter, flere gange og hver gang gjort en god figur. Hun er som nok heller ikke til salg. Det blev også til en fløjplads på Store Hestedag med Charlotte og Java. Næste år vælger vi helt sikkert at melde til Store Hestedag i M&Ms regi og vil ligeledes anbefale andre at prøve at opleve, hvorledes en engelsk NPS-dommer ser på vores Dartmoorponyer på Store Hestedag, nu hvor det ikke mere er racedommere som dømmer der.

2012 blev året, hvor Peter, forsøgte sig med Agility sammen med Ariels mor Anemone og havde stor glæde og succes med det. Det var ikke mindst til M&M showet Skt. Hans aften i Haslev, hvor vi havde taget campingvognen med og havde en rigtig dejlig oplevelse med rare mennesker fra M&M verdenen. En Dartmoor er nemlig til andet en ridning og det et typisk Dartmoor kendetegn, at den er flink og samarbejdsvillig.  Så kan voksne kan benytte dem til andet end kørebrug.

Allerede nu planlægges et af årets store højdepunkter her i familien: Roskilde Dyrskue. Det kunne være rigtigt spændende at tage en af følhopperne med sammen med sit føl i 2013, men den slags er man jo ikke selv herre over.

Nåh jo. Charlotte fik sig en rigtig dejlig islænder i sommer. En sort hoppe som fuldstændig har en Dartmoors dejlige temperament. Rana har en psyke og en ro som smitter af på både rytter og omgivelser, men arbejder flittigt så snart hun bliver sat i gear. Og dem har hun fire af. Hun falder fint ind i flokken af Dartmoor ponyer.

Tak til alle flittige arrangører og dommere for et dejligt og lærerigt år og på gensyn i 2013 og et rigtigt godt nytår til alle. Ikke mindst de som er så heldige at være ejer af en dejlig Dartmoorpony.

Godt nytår

Dartmoorpony som gave

Klostermarkens Fabian - en lækker vallak på snart 3 år

09.12.2012. Det er værd at overveje om du skal ønske dig en dejlig, ulden Dartmoorpony til dit barn. Klostermarkens Dartmoor har altid nogle til salg i alle aldre. Specielt skal fremhæves FABIAN som bliver 3 år til nytår og er en rigtig dejlig og utrolig køn vallak som vil gøre sig til enhver konkurrence også i lead rein klasser med de helt små på ryggen og mor med ved træktøjlen ved de spændende engelsk inspirerede Mountain & Maountain Shows.

Har du ikke plads til en rigtig Dartmoorpony kan du købe både Dartmoorfar og - mor samt Dartmoorføl som legetøj fra Schleish. Let at finde i forretningerne eller på nettet i de store legtøjskæder.

Glædelig Jul

 

Svensk Dartmoorkårig

08.08.2011 Dagen efter den danske Landskåring afholdt svenskernes deres kåring, sådan som det er forløbet tidligere hvor vi har kunnet deles om en fælles, engelsk meddommer. Den svenske Dartmooravl, er for en dels vedkommende baseret på dansk importerede hoppelinier og disse linier fremgår stadig i stamtavlerne helt fremme i de første led. Her ses eksempelvis Sandie efter Big�rds Sara D 365 samt Elitehoppen Dianna af Stegstedgaard RD 2.
Bedste hoppe og Best in Show 2012, blev Anfefas Campari f. 2004, efter den importere hingst Shilstone Rocks North Country Man (som senere kom tilbage til Shilstone Rocks) Moren er Axxas Twinkle Star som er halvsøster til vores egen hingst her på Klostermarken: Stjörnsunds Highstar. Dommer var Madeleine Beckman som også har dømt Dartmoor og Mountain & Moorland klasser i Danmark i sin egenskab af NPS dommer.

Ariel første kårede hoppe efter Highstar

06.08.2012. Egentlig skulle 3 årige Klostermarkens Ariel først kåres senere og med et føl ved siden. Når vi nu skulle til kåring under alle omstændigheder og hun udviklede sig godt her i sommer, ja så tog vi hende med alligevel. Så kunne hun jo altid få chancen igen en anden gang. Hun viste sig godt og har altid haft gode gangarter, så vi fik en flot kåringsbeskrivelse og en hoppe kåret i I. klasse med os hjem igen. Stadig i udvikling og lidt overbygget, "men det kan de jo vokse sig fra". Det var Highstars første hoppeføl vi kunne fremstille og moren Anemone Dallas er kåret i II. kl, så det er jo bestemt et stort fremskridt, rent avlsmæssigt.

Kåringsresutatet står her:

Klostermarkens Ariel Reg.nr. 208333DP0901586  Født  den 12.05.2009
F: Stjörnsunds Highstar DAH 88
M: Anemone Dallas D  582
MF: Klostermarkens Juventus DAH 81
Stangmål:  113 cm Gjordmål: 142 cm Pibe: 14 Karakterer: 9977 67 789  8 1.kl (1/2)
Knap middelstor, charmerende og velfungerende hoppe af  særdeles god type. God dybde og bredde. Udtryksfuldt hoved. Velformet og  velrejst hals. Noget afrundet manke. Vigende overlinje. Noget fransk begge for  eller passende fære lemmer. Ret god lidt snæver bag i skridt. Fremgribende og  let i trav. Særdeles god galop

Enestående oplevelse på M & M til Skt. Hans

28.06.2012. Et par helt fantastiske dage på Stald Slettenborg og med flotte resultater, så "ikke er øje er tørt".

Såvel arrangørerne som værterne på Stald Slettenborg, havde sat alle sejl til på Mountain & Moorlands Show for Fun Sank Hansaftens dag på Stald Slettenborg ved Haslev.

Peter og Anemone havde forberedt sig til Agility og Mønstring og Charlotte til kampen om Bedste Goldhoppe 5 års og ældre, samt mønstring for veteraner. Klassen "veteraner" lød jo ikke så muntert, men det hjalp lidt når man nu vandt. KM Jasmin som vi havde tilmeldt var blevet halt inden vi tog af sted så vi fik i stedet lov til at medbringe en anden hoppe, i samme klasse. Det blev KM Jamaica, som altid er frisk på noget med show og det er bestemt ikke alle som er lige gode til den disciplin, men hun viser sig altid godt til den slags arrangementer og det indbragte også en flot 2. plads til Charlotte og Jamaica. Vinder blev en dejlig Shetlandshoppe, men når man tænker på hvor mange der er af dem, er det egentligt fantastisk så godt at Dartmoors altid klarer sig til disse arrangementer på tværs af alle racer, hvor de altid er nogle af de færreste.

Charlotte og Peter vandt hver deres mønstringsklasse og dertil vandt Peter Agility for juniorer med Anemone som kun meget sjældent svigter når det gælder samarbejdet med Peter.

Værter og arrangører havde sørget for en rigtig hyggelig aften med bål og lækker grillmad og vi kørte karavanen med hestetrailer og campingvogn lige så stille hjem, næste formiddag. Håber succesen gentages samme centrale sted næste år igen. Gerne med flere Dartmoors end os selv og en dejlig vallak.

Succes i Roskilde

18.06.2012. Charlotte og Peter havde i år taget to 3 års unghopper med til Roskilde og det viste sig at være en god ide. Dels har de unge godt af oplevelsen og dertil klarede de sig flot. "Og det var ikke mønstrenes skyld!" Java efter Jubilee/Hahama fik 23 point og fløj og Ariel efter Anemone/Highstar 22 point. Dommer Martin Block roste det kun 3 ponier store hold for sin gode kvalitet og Peter som kæmpede lidt med Ariels længsel efter sin veninde fik at vide at der er gode chancer for en 1. kl. kåring til Ariel når den og Java er fuldt udvoksede da de begge er under udvikling. Vores egne to udgjorde 3 årsholdet så placeringerne var jo givet på forhånd, blot ikke oprangeringen selvfølgelig. Tak til alle for endnu 3 dejlige dage i Roskilde, trods lidt broget vejr.