Velkommen > Vores Dartmoor Ponyer

Vores Dartmoor Ponyer

Forhistorien

Efter i mange år, at have avlet lidt med varmblodsheste, består vores lille "stutteri", nu udelukkende af Dartmoorponyer. Temperamentet var den egenskab vi, som forældre søgte til vores børn og vi blev ikke skuffede. Dartmoor en er en, i antal, meget lille race. Under rejser til Dartmoor heden,  har vi fået lejlighed til at se noget af det bedste engelske blod. Vi forsøger - som medlem af de det engelske Dartmoor Society - at efterkomme de originale engelske avlsmål. Derfor har vi importeret lidt udenlandsk blod. Vi har ligeledes - som nære naboer - følt det helt naturligt, også at være medlem af den svenske Dartmoor avlsforening som vi også med glæde, har regelmæssig kontakt med.

En børne-ponyrace skal kunne håndteres af børn!

Heldigvis har kvaliteten af Dartmoorføllene med "Klostermarkens" pr fix, været udemærket og to af vores hopper Brown Star og Jubilee, har leveret henholdsvis to kårede hingste, samt en enkelt hingst med avlsgodkendelse. Vi udstiller naturligvis på Roskilde Dyrskue som er Nordeuropas største, og har gjort det i mere end 20 år. Det er et hyggeligt familieprojekt som dels giver de udstillede dyr noget tilvænning og dels gør reklame for racen. Kort sagt et godt sted at begynde sin karierre i avlen eller finde sig en god lille ridehest til børnene. Man kan ikke lære børn at omgås heste, hvis de ikke først bliver trygge med dem. Her er denne "minihest" nærmest perfekt. Ofte er omgangen med ponyen vigtigere for barnet end selve ridningen. Generelt bliver hingsteføllene kastreret idet vi ikke selv kan benytte disse, hvor gode de end er. Kom selv og kik.

Dansk Dartmoor avl

I 2011 blev den danske avl af Dartmoorponyer optaget som datterforbund af moderforbundet. Det kostede desværre en stor andel af vore dejlige danske Dartmoorponyer der som brugsdyr er af uoverftruffen god kvalitet. Desværre er nogle forsyndelser i relation til de engelske kåringsregler, skyld i at disse ponyer og deres afkom ikke mere kan registreres som værende i overenstemmelse med de engelske krav.  Det skal de iflg EU-lovgivningen være. Vi avler udelukkende Dartmoor ponyer i overensstemmelse med de nye krav. Dermed er disse også automatisk anerkendt i den britiske samt internationale Dartmooravl.

En hest du kan "se i øjnene"

Det sjove ved denne lille minihest er, i modsætning til dens mindre slægtninge, at du kan se den i øjnene. Det kan man ikke med de helt små og det er måske netop det som gør at man syntes den ligner "en lille hest" Skal dette defineres nærmere, er det helt sikkert den gode gamle Oldenborg Hest som Dartmoorponyen kan sammenlignes med. Ikke den moderne og forædlede type, men den gode rolige og robuste Oldenborger som både ville arbejde og være loyal overfor sin rytter eller kusk - og stadig er det!

En truet ponyrace

Racen er så stærkt truet, at den er i dag tilknyttet den engelske sammenslutning for udtryddelsestruede hesteracer. Se hjemmesiden for Rare Breeds Survival Trust her. Dartmoor Ponyen står under kategori 3 "Vulnerable" (= sårbar) ud af ialt 6 kategorier, hvor kat. 1 er i fare for helt at uddø. Kat. 3, betyder at der er under 900 aktive avlshopper. Til sammenligning er den stærkt udbredte Shetlandspony i kat. 6 sammen naboracen New Forest og Welsh ponyerne fra Wales.

Har du lyst til at vide mere eller få et godt råd er du velkommen til at kontakte os

Medlem af :  Dartmoor Pony Society, Svenska Dartmoorselskapet og Dansk Dartmoor Avlsf.